“Er zijn veel mensen die niet meer naar buiten gaan, omdat daar geen mogelijkheid is om naar het toilet te gaan.” Fred Holvast is ervaringsdeskundige. Na een medische ingreep werd het voor hem essentieel om altijd een toilet in de buurt te hebben. Hij zette zich in om daar ook de lokale politiek te overtuigen en schreef alle partijen aan. Zo kwam hij in contact met Ida Spelt van de Stichting Gehandicapten Wassenaar (SGW) en Wilma Bergveld van de Federatie van Wassenaarse Ouderenorganisaties (FWO) die zich daar al jaren hard voor maken. Samen werden ze onze lokale ‘toiletalliantie’ en hebben ze alles op alles gezet om het plaatsen van openbare toiletten in Wassenaar te realiseren. Met succes.

Door Iris Oostlander

“Binnenkort is het hopelijk zover en wordt de allereerste openbare rolstoeltoegankelijke zelfreinigende wc aan De Wassenaarse Slag geplaatst”, vertelt Ida trots. Als oud-huisarts weet zij als geen ander hoe belangrijk het is voor mensen om altijd een toilet in de buurt te hebben. “Het is een dagelijkse noodzaak. Het is de bedoeling dat iedereen, mensen met een beperking, rolstoelers, zwangere vrouwen, et cetera, op een schone en goed onderhouden toilet terechtkan, ook wanneer winkels en horecagelegenheden zijn gesloten.”

Bij meerdere politieke partijen vonden ze gezamenlijk gehoor en dankzij een amendement dat vorig jaar werd ingediend, kwam hun doel daadwerkelijk in zicht. “Met de komst van wethouder Ronald Zoutendijk zijn wij blij, want er is meteen actie ondernomen en een budget vrijgemaakt voor de aanschaf van het eerste openbare toilet op de Wassenaarse Slag.”

De aankoop van een dergelijke voorziening blijkt helemaal niet zo gemakkelijk. Wilma vertelt: “Een toilet moet aan minimaal twintig punten voldoen. Om maar wat te noemen: een toilet moet ‘hufterproof’ zijn, het toiletpapier moet altijd op tijd worden vervangen, en uiteraard is het schoonmaken, ook bij het strand met zand, een belangrijk punt.” De vrijwilligers hebben zich al door meerdere leveranciers laten voorlichten en hun advies inmiddels doorgegeven aan de gemeente.

“Het is nu wachten op de daadwerkelijke aanschaf. Nadat het toilet een succes is gebleken, en daar gaan wij zeker vanuit, hopen we ook dat er in het dorp, op het marktterrein, bij Meijendel, in De Paauw en wellicht ook in de polder, langs de fietsroute, meerdere toiletten komen. Een toilet gaat maar liefst twintig jaar mee, dus is ook nog duurzaam!”

Wethouder Ronald Zoutendijk zegt desgevraagd erg trots te zijn op zijn eerste wapenfeit: “Alleen al in Wassenaar kampen circa 3.000 personen met buik- en blaasklachten. Eén op de vier inwoners durft regelmatig de deur niet uit, omdat een openbare wc ontbreekt. Veel partijen en groepen uit de Wassenaarse samenleving vragen al jaren om openbare, toegankelijke en goed bereikbare toiletvoorzieningen. Tot voor kort heeft dat niet tot resultaten geleid, anders dan de gemaakte afspraken met ondernemers in het centrum over gebruikmaking van hun wc’s. Het is daarom fantastisch wat deze initiatiefnemers hebben gedaan. Het is heel belangrijk dat iedereen kan meedoen in Wassenaar en ik ben dan ook verheugd te melden dat deze eerste openbare rolstoeltoegankelijke zelfreinigende wc-unit er nog dit jaar gaat komen.”

Ida, Wilma en Fred kijken uit naar de feestelijke opening van ‘hun’ eerste openbare toilet. “Het is de inspanning meer dan waard. We hopen dat mensen dan nooit meer worden tegengehouden om ons mooie familiestrand te bezoeken. Op naar een écht gastvrij en inclusief Wassenaar!”

Foto
Fred, Ida en Wilma wijzen de plek aan waar de eerste openbare rolstoeltoegankelijke wc komt te staan.

Fred, Ida en Wilma wijzen de plek aan waar de eerste openbare rolstoeltoegankelijke wc komt te staan.
Ga naar de inhoud