Korte Historie

Op 4 juli 1979 werd de WAMIVA, de Stichting Wassenaar belangenbehartiging Minder Validen opgericht, door de dames Hammer en Van Lennep. De doelstelling was heel breed. De WAMIVA regelde voor kinderen met een beperking een schoolbusje en een oppascentrale. Er werd overleg gestart met de gemeente om de leefomstandigheden en toegankelijkheid buiten de deur te verbeteren: denk dan aan speciale liften in het (toenmalige) zwembad en de bibliotheek, trottoirs van opritten voorzien en een lage brievenbus bij het ook al niet meer bestaande postkantoor.

Vandaag ziet het straatbeeld er gevarieerder uit met rollators en scootmobielen. Maar in essentie is met name de toegankelijkheid in onze gemeente een actueel thema. De WAMIVA ging in 2007 bij de notaris over op een andere naam die de lading beter dekt: de Stichting Gehandicapten Wassenaar, afgekort  SGW. Hans Hupkes en Wil Schelhaas  waren toen bestuursleden van het eerste uur. De SGW heeft als doel: het behartigen van de belangen van alle in Wassenaar woonachtige mensen met een beperking en/of chronisch zieken. Door het stand brengen (of in stand houden) van regelingen, activiteiten en voorzieningen.

Er is in de afgelopen 40 jaar veel verbeterd, maar we zijn nog lang niet klaar. Een aantal discussie punten van toen zijn nog steeds actueel. Denk dan aan het functioneren van de rolstoelbus en de regiotaxi, openbare (aangepaste) toiletten, de toegankelijkheid van de horeca (inclusief aangepaste toiletten), winkels en niet te vergeten de stemlokalen, zijn nog lang niet overal op orde.

Het bestuur van de SGW bestaat momenteel uit 5 personen: Ida Spelt, Yvonne Kubbinga, Gerrit Bonke, Vincent Burgwal en Nico van Dam.

Toegankelijkheid website

Om deze website zo toegankelijk mogelijk te maken voor iedere bezoeker hebben we een extra toevoeging.

Rechtsboven zit een menu waar de website zelf aan te passen is onder andere qua formaat van de tekst en de kleur van de website.

Hier kan je komen door op het toegankelijkheids- logo rechtsboven te klikken.

Ga naar de inhoud