Dorpsgenoot Ellen Klompé zag hoeveel plezier haar moeder had bij het fietsproject in haar woonplaats Voorschoten en zij vroeg zich af, waaromzo’n project niet in Wassenaar bestond.

Het fietsmaatjesproject is ooit opgezet in Teylingen door een verpleegkundige, die het belang van onder meer bewegen voor ouderen en gehandicapten zag. Naast het bewegen is ook het sociale aspect van groot belang en het genieten van
de buitenlucht en de omgeving. Inmiddels zijn er lokaal 23 gemeentes waar het fietsmaatjesproject loopt.
Juist in de coronatijd is dit project van groot belang in de strijd tegen de eenzaamheid. Om met het project door te kunnen gaan, heeft de organisatie in Voorschoten daarom een plexiglasscherm tussen de naast elkaar zittende fietsers geplaatst.
Hierdoor kan coronaproof gefietst worden. “Het project houdt een heleboel mensen op de been in deze tijd”, aldus Ellen.


Zelf is Ellen niet afkomstig uit de zorg, maar uit de marketing en sales.
Zij heeft een eigen bedrijf genaamd KBS-consulting. Daarnaast had zij samen met een collega de winkel Chatter’s home in Voorschoten.
Na de verhuizing naar Wassenaar heeft Ellen zich daaruit teruggetrokken en nu verkoopt haar collega de woonaccessoires via een website.
Voordat Ellen met haar man en kinderen in 2008 in Wassenaar kwam wonen woonde zij in Duitsland, waar zij diverse functies bij bedrijven als L’Oréal bekleedde.
Op dit moment heeft Ellen naast haar bedrijf nog twee schoolgaande kinderen thuis die, zeker in de coronatijd, haar aandacht nodig hebben.
“Maar dat wil niet zeggen, dat ik me niet ook kan inzetten voor maatschappelijke zaken”, reageert zij.
En zo is Ellen druk bezig met het opzetten van het fietsmaatjesproject.
“Er zijn waarschijnlijk enkele duofietsen in Wassenaar”, zegt ze. “Ik weet dat er in ieder geval een duofiets bij De Burcht staat, dus daar ga ik met de directeur in gesprek.
En misschien zijn er nog wel meer locaties met fietsen, die we zouden kunnen gebruiken. We zullen ook nieuwe fietsen moeten aanschaffen.


Zo’n fiets, die elektrisch wordt ondersteund, kost al snel € 12.000, dus we zullen ook sponsors moeten vinden of fondsen, die ons ondersteunen.
We krijgen van de stichting wel een startbedrag, maar dat is niet genoeg. Ook moet er centraal in het dorp een opslagplaats komen voor de fietsen.”
Het fietsmaatjesproject is altijd secuur in het selecteren van de deelnemers. De coördinator van het project maakt dan vervolgens een match tussen vrager en aanbieder.
Via een boekingssysteem kunnen de fietsen dan gereserveerd worden voor iets langer dan twee uur per keer.

In de opbouwfase van het project is Ellen niet alleen op zoek naar mensen, die met anderen willen fietsen, maar ook naar mensen die bedreven zijn in bijvoorbeeld fondsenwerving.
Ook zoekt ze een technische man of vrouw voor het onderhoud van de fietsen en zoekt ze bestuursleden.
“Om het project een zo breed mogelijk draagvlak te geven, ben ik op zoek naar mensen vanuit heel Wassenaar”, aldus Ellen.


Wilt u Ellen helpen met het opzetten van haar project, dan kunt u zich wenden tot dorpsgenoot Ellen Klompé via de telefoon: 06 43 04 22 89 of via e-mail: ellen@kbsconsulting.nl

Ga naar de inhoud