bron: https://www.unive.nl/over-unive/buurtfonds/eerste-inclusieve-speeltuin-van-wassenaar

Eerste inclusieve speeltuin van Wassenaar: “Dat het nu multifunctioneel is, brengt mensen samen”
In Wassenaar was nog geen speelplek die volledig inclusief is. Stichting Gehandicapten Wassenaar vond het hoog tijd om daar verandering in aan te brengen! Dus maakte de stichting van de speeltuin aan de Dr. Mansveltkade, een speelplek die voor iedereen toegankelijk is.

Een inclusieve speelplek is voor iedereen toegankelijk, ongeacht iemands mogelijkheden of beperkingen. Dat betekent dat er ook speeltoestellen zijn te vinden voor mensen met een beperking of mensen die in een rolstoel zitten, zoals een rolstoeldraaimolen of een aangepaste 4-persoonswip. Ida Spelt is voorzitter van Stichting Gehandicapten Wassenaar en blikt terug op de totstandkoming en de opening van de eerste inclusieve speeltuin van Wassenaar:

Hoe is dit initiatief ontstaan?
“Na onderzoek bleek dat geen van de 55 speelplekken in Wassenaar voldeed aan de zogenoemde 100-70-50-norm. Dat kan natuurlijk niet. Die norm betekent dat op een speelplek iedereen 100 procent welkom is, dat 70 procent van de speeltoestellen voor iedereen bereikbaar moet zijn en dat 50 procent van de toestellen ook bespeelbaar moet zijn voor mensen met een beperking.

Daarom zijn we gaan kijken naar mogelijkheden en hoe we aan geld zouden kunnen komen. Er bleek ruimte te zijn voor wel twaalf extra speeltoestellen! Via de Beursvloer – een evenement waar bedrijven met een aanbod en organisaties met een hulpvraag aan elkaar worden gematcht – leerden we een aannemer kennen die de ondergrond van het terrein kosteloos kon aanpassen en ook kon zorgen voor een toiletaansluiting.”

Wat vindt de buurt ervan?
“Inmiddels is de speeltuin aangepast en heel positief ontvangen door de buurt. We horen veel mensen zeggen dat het leuk geworden is, met mooie mogelijkheden. Dat het nu multifunctioneel is, brengt mensen samen.

Tijdens de opening waren cliënten van de dagopvang in de buurt aanwezig. De jongvolwassenen hebben allemaal een verstandelijke beperking. Hun begeleiders gaven aan dat ze vroeger weleens in de speeltuin kwamen, maar later niet meer omdat er geen geschikte toestellen waren. Nu is dat anders. Het plezier straalde ervan af. Dan weet je waar je het voor gedaan hebt.”

Hoe kijken jullie terug op de ondersteuning van het Buurtfonds?
“Fondsenwerving was nieuw voor ons. We hadden in totaal € 65.000 nodig. We hebben verschillende landelijke en lokale fondsen aangeschreven en waren bijna verbaasd hoe snel we het geld bij elkaar hadden. Dan merk je dat een goed projectplan echt helpt. We waren heel blij met de bijdrage van het Buurtfonds. Het contact verliep goed en vlot.”

Wat zijn jullie toekomstplannen?
“Bij de speeltuin komt nog een rolstoeltoegankelijk toilet dat ook nog eens zelfreinigend is. Daarnaast hopen we vooral onze kennis en ervaring te kunnen inzetten bij andere speeltuinen in Wassenaar en mensen bewust te maken. En dat lijkt te lukken! In Wassenaar wordt namelijk een nieuwe school gebouwd. Bij de inrichting van de speelplek houden ze nu rekening met dat het inclusief moet zijn.”

Ga naar de inhoud