Een paar uurtjes verblijven in het Centrum en dan de vraag: waar kan ik naar het toilet? Genoeg horeca, maar dan moet je weer een consumptie nuttigen? Nee! De centrummanager, Frédérique Diepstraten, heeft laten weten dat in het winkelcentrum een zevental restaurants en winkels een voor publiek toegankelijk toilet hebben, en enkele locaties zelfs een aangepast toilet.

Deze zijn vrij toegankelijk, dus zonder de verplichting om een consumptie te nuttigen of iets te moeten kopen. De
locaties zijn te herkennen aan deze sticker. De gemeente heeft ook hieraan bijgedragen. Bij het winkelend publiek is echter nog onvoldoende bekend hoe deze toiletten te vinden zijn.

Federatie Wassenaarse ouderenorganisaties (FWO) en Stichting Gehandicapten Wassenaar (SGW voor inclusie) waarderen de inzet van alle betrokkenen om mee te werken om winkeliers en horecazaken te stimuleren meer toiletten voor hun gasten open te stellen.
Meer toiletten, juist ook aangepaste toiletten, geeft meer vrijheid voor alle inwoners van Wassenaar, voor mensen met of zonder beperking, met of zonder rolstoel. Iedereen in ons dorp moet mee kunnen doen aan het sociale leven.

Mensen die bang zijn de deur uit te gaan blijken veel vaker spullen op internet kopen. Dat is in het nadeel van de lokale middenstand. Bovendien dreigt voor mensen die de deur niet uit durven sneller in een sociaal isolement, voelen zij zich minder prettig en vragen ze daardoor meer zorg (wat de gemeente geld kost).

Een publiek toegankelijk toilet is herkenbaar aan een duidelijke raamsticker of door vermelding in de HogeNood-app. Frédérique Diepstraten ziet erop toe dat beide vormen zichtbaar en bijgehouden worden. Ook zal zij proberen dit initiatief verder uit te breiden.

FWO en SGW blijven zich inzetten voor openbare, aangepaste toiletten in Wassenaar in centrum, bij Meijendel en Wassenaarseslag, altijd beschikbaar, ook voor mensen in rolstoel of scootmobiel. Dit vergt wel een langere adem. Naast gesprekken met gemeente en belangenorganisatie zal fondsenwerving deel uitmaken van deze campagne.

Meer informatie zie de vernieuwde website van SGW of mail naar sgw.wassenaar@gmail.com.

Verder is op de HogeNood website: https://en.hogenood.nl (Engels) ofhogenood.nl (Nederlands) meer informatie te vinden en de app te downloaden.

Ga naar de inhoud