Wassenaar, 22 februari 2024 om 14:22 uur door Brigit Disseldorp


Bij de Wassenaarse Slag is woensdag de eerste, rolstoeltoegankelijke wc-unit van Wassenaar geopend door wethouder Ronald Zoutendijk (inclusie). Het gaat om een zelfreinigend toilet dat op het trottoir naast parkeerterrein Zeelust staat. Met het bijzondere openbare toilet komt een langgekoesterde wens van de inwoners van Wassenaar uit.

Het toilet is bijna volledig automatisch. Zodra het gebruikt is, wordt de vloer gereinigd met water. Het toilet zelf draait rond en wordt achter de schermen ook gereinigd. Het enige dat nog handmatig moet worden bijgehouden is het navullen ven de verbruiksmiddelen zoals toiletpapier en zeep. Het water dat wordt gebruikt voor het reinigen van de unit, kan tot ongeveer zestig keer hergebruikt worden.

De vraag naar de wc-unit kwam van de Wassenaarders zelf. De gemeente vindt het belangrijk dat er buiten de openingstijden van de strandtenten ook een (rolstoeltoegankelijke) mogelijkheid is om naar het toilet te kunnen. Ook in eerdere coalitieprogramma’s was de wens voor zo’n openbare toiletvoorziening al opgenomen, maar tot nu toe kwam het er niet van. De aanleg van de wc-unit draagt volgens de gemeente bij aan een inclusieve, kinder-, ouders- en seniorenvriendelijke samenleving in Wassenaar.

Opening

In zijn openingswoord vertelde wethouder Zoutendijk dat het niet bij deze wc-unit blijft. “De komende tijd zullen er nog drie wc-units worden geplaatst, waarvan één in het centrum en één bij de speelplaats aan de Dr. Mansveltkade”, aldus de wethouder. Na het openingswoord was het tijd om het toilet van binnen te bekijken. Leverancier Sanitronics demonstreerde in tien minuten hoe het werkt. PvdA-commissielid Marvin van der Nat was de eerste die met zijn rolstoel de wc-unit mocht testen.

De wethouder roemde de nieuwe aanwinst voor Wassenaar. “We vinden het als gemeente belangrijk dat dit soort openbare en (rolstoel)toegankelijke wc-units er zijn. Een op de vier mensen gaat niet naar buiten voor een wandeling, omdat ze niet op tijd bij een wc terecht kunnen. Dat mag zeker niet en daarnaast weten we allemaal hoe belangrijk het is om in beweging te blijven.”

HogeNood-app

De gemeente is sinds kort ook te vinden via de HogeNood-app. Dat is een landelijke app die al in meer gemeenten wordt gebruikt. Met meer dan 9.500 gecontroleerde locaties is de app volledig betrouwbaar. Via de HogeNood-app kan iedereen via een kaartweergave op het mobieltje zien waar de toiletvoorzieningen zijn. Ook de openingstijden, de afstand en beoordelingen zijn terug te vinden in de app.

Van links naar rechts: Daryll Groenhuijzen (Sanitronics); Marvin van der Nat; Ida Spelt; Ronald Zoutendijk en Ben Paulides

Ga naar de inhoud